Current Affairs Quiz of 03 - 08 - July - 2018

  • 1. On July 6 2018, an MoU was signed between British Council in India Director Alan Gemmell OBE and state Home Secretary Atri Bhattacharya to promote cultural, educational and skill development exchanges between UK and which Indian state?
   A.) Rajasthan
   B.) West Bengal
   C.) Gujarat
   D.) Tamil Nadu

Answer: Option 'B'

West Bengal

  • 2. NITI Aayog announced that it is organising ‘MOVE: Global Mobility Summit’ in ____ on 7th and 8th September, 2018 in association with various ministries and industry partners?
   A.) Chennai
   B.) Mumbai
   C.) New Delhi
   D.) Bengaluru

Answer: Option 'C'

New Delhi

  • 3. On 7th July 2018, which Indian cricketer reached the milestone of playing 500 international matches during the second T20 International against England?
   A.) R Ashwin
   B.) Mahendra Singh Dhoni
   C.) Shikhar Dhawan
   D.) Rohit Sharma

Answer: Option 'B'

Mahendra Singh Dhoni

  • 4. The Digital Village Project was launched in Gujarat by
   A.) State Bank of India
   B.) HDFC Bank
   C.) Axis Bank
   D.) ICICI Bank

Answer: Option 'D'

ICICI Bank

  • 5. On July 7 2018, the chief minister of which state released the policy document of the five year jackfruit mission at Jackfruit Festival 2018?
   A.) Kerala
   B.) West Bengal
   C.) Karnataka
   D.) Odisha

Answer: Option 'B'

West Bengal

  • 6. On July 6 2018, the Chief Minister of which state launched a state-wide plantation campaign from the Narwana sub-division of the district. It would be carried out from July to August 2018?
   A.) Chhattisgarh
   B.) Haryana
   C.) Madhya Pradesh
   D.) Jharkhand

Answer: Option 'B'

Haryana

  • 7. On July 4, 2018, which state government set up a seven-member expert panel to prepare guidelines for surrogacy centres in the state?
   A.) Kerala
   B.) Maharashtra
   C.) Madhya Pradesh
   D.) Gujarat

Answer: Option 'B'

Maharashtra

  • 8. Who has been appointed the chairperson of National Green Tribunal?
   A.) Justice Sambasiva Rao
   B.) Justice Adarsh Kumar Goel
   C.) Justice Sadasiva Reddy
   D.) Justice Akhilesh Yadav

Answer: Option 'B'

Justice Adarsh Kumar Goel retired as Supreme Court judge on 6th July 2018. The post of the chairperson of National Green Tribunal was vacant for the last 8 months following Justice Swatanter Kumar’s retirement on 19th December 2018. Justice Adarsh Kumar Goel was elevated to Supreme Court on 7th July 2014. Earlier he was Chief Justice of the Orissa High Court and the Gauhati High Court. He was born on July 7, 1953. He had also served as executive chairman of the Haryana State Legal Services Authority.

  • 9. On 6th July 2018, the _____ administration in Uttar Pradesh launched an android based smart phone application named ‘Stop JE/AES’ to combat encephalitis?
   A.) Gorakhpur
   B.) Noida
   C.) Muzaffar nagar
   D.) Ghaziabad

Answer: Option 'A'

Gorakhpur

  • 10. The International Union of Food Science and Technology (IUFoST) in association with Indian National Science Academy (INSA) announced the 5-day 19th edition of World Congress of Food Science and Technology to be held in which city from October 23-27, 2018?
   A.) Hyderabad
   B.) Navi Mumbai
   C.) Pune
   D.) Lucknow

Answer: Option 'B'

Navi Mumbai