Current Affairs Quiz of 09 - 10 - July - 2018

  • 1. Which nation emerged as the largest source of FDI in India with $15.94 billion in 2017-18?
   A.) Mauritius
   B.) Cape Verde
   C.) Mozambique
   D.) Seychelles

Answer: Option 'A'

Mauritius

  • 2. On July 9, 2018, which entity released the ‘Strategy and Approach paper on the NHS (National Health Stack)’, terming it as ‘the blueprint for India’s futuristic digital health system’?
   A.) NITI Aayog
   B.) Ministry of Agriculture
   C.) Ministry of Finance
   D.) Ministry of Science and Technology

Answer: Option 'A'

NITI Aayog

  • 3. Which Bollywood actor has been honoured with Icon Award at the London Indian Film Festival (LIFF) 2018?
   A.) Ranbir Kapoor
   B.) Shah Rukh Khan
   C.) Anil Kapoor
   D.) Irfan Khan

Answer: Option 'D'

Irfan Khan

  • 4. On July 9, 2018, Union Commerce and Industries Minister Suresh Prabhu and South Korean Trade Minister _____ signed agreements on trade and commerce?
   A.) Kim Hyun-Chong
   B.) Kim Jong Un
   C.) Kim Yong Pal
   D.) Ming Jon Pal

Answer: Option 'A'

Kim Hyun-Chong

  • 5. On July 7,2018, L&T Defence announced the inauguration of a new second production line for BRAHMOS Transport Launch Canister (TLC) at Ranoli, near ____?
   A.) Ahmedabad, Gujarat
   B.) Gandhinagar, Gujarat
   C.) Vadodara , Gujarat
   D.) Vishakapatnam, Andhra Pradesh

Answer: Option 'C'

Vadodara , Gujarat

  • 6. The Interpol recently issued a Red Corner Notice (RCN) against which fugitive Indian diamantaire (diamond manufacturer or producer) ?
   A.) Anand Mahindra
   B.) Nirav Modi
   C.) Anil Ambani
   D.) Azim Premji

Answer: Option 'B'

Nirav Modi

  • 7. National Doctors' Day is observed on?
   A.) 1st July
   B.) 2nd July
   C.) 3rd July
   D.) 4th July

Answer: Option 'A'

1st July

  • 8. The National Doctors' Day is observed to honor the contributions of former West Bengal Chief Minister who was also a physician. Name him?
   A.) Prafulla Chandra Ghosh
   B.) Ajoy Kumar Mukherjee
   C.) Dr. Bidhan Chandra Roy
   D.) Siddhartha Shankar Ray

Answer: Option 'C'

Dr. Bidhan Chandra Roy

  • 9. What was India's rank in terms of money parked by its citizens with Swiss banks in 2017 ? (UK topped the list)
   A.) 71st
   B.) 72nd
   C.) 73rd
   D.) 74th

Answer: Option 'C'

73rd

  • 10. Which team has won the Kabaddi Masters 2018 title by defeating Dubai?
   A.) Bangladesh
   B.) Nepal
   C.) India
   D.) Bhutan

Answer: Option 'C'

India