RRB ALP - General Science - Biology MCQs

  • 1. Plants which are adapted to grow in soils containing high concentration of salt are known as:
   A.) Thallophytes
   B.) Mesophytes
   C.) Halophytes
   D.) Xerophytes

Answer: Option 'C'

Halophytes

  • 2. Bowman’s Capsule’ works as a part of the functional unit of which among the following human physiological system?
   A.) Reproductive System
   B.) Excretory System
   C.) Circulatory System
   D.) Respiratory System

Answer: Option 'B'

Excretory System

  • 3. Which among the following have a ‘mixed heart’ ,that is the heart in which the oxygenated and the deoxygenated blood is mixed?
   A.) Nematodes
   B.) Fishes
   C.) Reptiles
   D.) Birds

Answer: Option 'C'

Reptiles and Amphibians have a mixed heart.

  • 4. The bacterium ‘Escherichia coli’ is found mainly in:
   A.) Paddy fields for nitrogen fixation
   B.) Human Intestine
   C.) Pteridophytes
   D.) Root Nodules of leguminous plants

Answer: Option 'B'

Human Intestine

  • 5. Saffron’ is obtained from which among the following parts of the plant?
   A.) Pollen
   B.) Stigma
   C.) Stamen
   D.) Anther

Answer: Option 'B'

Stigma

  • 6. Human Papilloma Virus is related to which of the following diseases?
   A.) Leukemia
   B.) Cervical Cancer
   C.) Prostate Cancer
   D.) Lymphatic Filariasis

Answer: Option 'B'

Cervical Cancer

  • 7. Which among the following is not a ‘heriditary’ disease?
   A.) Haemophilia
   B.) Thalessemia
   C.) Colour-Blindness
   D.) Leukemia

Answer: Option 'D'

Leukemia

  • 8. Pest-resistant cotton commonly known as ‘Bt-Cotton’ is genetically engineered by inserting a gene from a:
   A.) Protist
   B.) Bacterium
   C.) Virus
   D.) Microalgae

Answer: Option 'B'

Bacterium

  • 9. Anemophily’ is pollination by :
   A.) Bats
   B.) Wind
   C.) Birds
   D.) Ants

Answer: Option 'B'

Wind

  • 10. The nutritional supplements Spirulina, Chorella and the Vitamin-C supplement, Dunaliella are actually :
   A.) Bryophytes
   B.) Algae
   C.) Probiotics
   D.) Lichens

Answer: Option 'B'

Algae

  • 11. Penicillin’ which is used as an antibiotic is obtained from :
   A.) Lichens
   B.) Bacteria
   C.) Fungi
   D.) algae

Answer: Option 'C'

Fungi

  • 12. Meg-1 is an imprinted gene which finds expression only from maternal chromosomes which regulates the transfer of nutrients from the plant to the seed. This gene has been discovered in :
   A.) Sugarcane
   B.) Maize
   C.) jute
   D.) cotton

Answer: Option 'B'

Maize

  • 13. The instrument that measures arterial blood pressure is known as :
   A.) Sphygmomanometer
   B.) Pyknometer
   C.) Hypsometer
   D.) Sphygmoscope

Answer: Option 'A'

Sphygmomanometer

  • 14. Which of the following statements is NOT true regarding the Vitamin C?
   A.) Vitamin C is a water-soluble vitamin.
   B.) Only Vitamin C is to be taken externally, all others are produced in the human body.
   C.) Vitamin C is the only vitamin which is also a hormone.
   D.) Scurvy is caused by the deficiency of Vitamin C

Answer: Option 'C'

Vitamin C is the only vitamin which is also a hormone.

  • 15. Which of the following artificial sweeteners is not broken down by the body and therefore it is non-caloric (no-calorie sweetener) :
   A.) Cyclamate
   B.) Sucralose
   C.) Aspartame
   D.) Saccharin

Answer: Option 'B'

Sucralose

  • 16. Which of the following tests is used for the diagnosis of ‘Colour-Blindness’ in people ?
   A.) Rorschach test
   B.) Ishihara Test
   C.) Widal Test
   D.) ELISA test

Answer: Option 'B'

Ishihara Test

  • 17. The Science of using mechanical devices with human muscle skeleton and nervous systems to assist or enhance motor control lost by trauma, disease or defect is called:
   A.) Biomechatronics
   B.) Orthotics
   C.) Bionics
   D.) Gerontechnology

Answer: Option 'A'

Biomechatronics

  • 18. How does calcium carbide ripen mangoes?
   A.) It reacts with moisture and releases Ethyne
   B.) It reacts with moisture and releases Acetaldehyde, which in turn releases ethylene
   C.) It reacts with moisture and releases Ethylene
 
   D.) It reacts with starch and releases Acetylene

Answer: Option 'C'

It reacts with moisture and releases Ethylene

  • 19. Which among the following is not among Micronutrients required for plants?
   A.) Zinc
   B.) Manganese
   C.) Magnesium
   D.) Molybdenum

Answer: Option 'C'

Magnesium

  • 20. Which among the following is the edible part in Rice?
   A.) Embryo
   B.) Fruit
   C.) Cotyledons
   D.) Endosperm

Answer: Option 'D'

Endosperm

  • 21. Which among the following is the edible part in Rice?
   A.) Embryo
   B.) Fruit
   C.) Cotyledons
   D.) Endosperm

Answer: Option 'D'

Endosperm

  • 22. Which among the following is the edible part in Rice?
   A.) Embryo
   B.) Fruit
   C.) Cotyledons
   D.) Endosperm

Answer: Option 'D'

Endosperm

  • 23. Which among the following is the edible part in Rice?
   A.) Embryo
   B.) Fruit
   C.) Cotyledons
   D.) Endosperm

Answer: Option 'D'

Endosperm

  • 24. Late Hargobind Khorana had received Nobel Prize in physiology in 1968, for work on which among the following?
   A.) Structural and functional organization of the cell
   B.) Mechanisms of the action of hormones
   C.) Chemical Structure of antibodies
   D.) Interpretation of the genetic code

Answer: Option 'D'

Interpretation of the genetic code

  • 25. What is PRINT (Particle Replication in Non-wetting Templates)  Technology ?
   A.) It’s a technology related to genetic engineering and refers to duplication of the DNA codes
   B.) It’s a technology related to climate change and refers to a new technique of combating air pollution
   C.) It’s a new technology related to synthesis of artificial blood
   D.) None of them

Answer: Option 'C'

It’s a new technology related to synthesis of artificial blood

General Science - Biology MCQs Download Pdf