General Science - Physics MCQs

  • 1. Albert Einstein was awarded Nobel Prize for his path-breaking research and formulation of the:
   A.) Theory of Critical Opalescence
   B.) Theory of Relavitity
   C.) Laws of Photo-Electric Effect
   D.) Principle of Wave-Particle Duality

Answer: Option 'C'

Laws of Photo-Electric Effect

  • 2. If an egg with shell is placed in a microwave oven, which among the following would most likely happen?
   A.) The egg shell becomes yellow
   B.) The egg will not get warmed
   C.) The egg will get cooked slowly similar to a boiled egg
   D.) The egg shell will explode

Answer: Option 'D'

The egg shell will explode

  • 3. A tourist, who plans to visit a hill station located at very high altitude also wishes to take along his Television Set. In this context, consider the following:
    1. LCD TV
    2. Plasma TV
    3. Cathode Ray Tube TV

    Which among the above are expected to work properly at very high altitudes?

   A.) 2 & 3
   B.) Only 1
   C.) 1 & 2
   D.) 1 & 3

Answer: Option 'D'

1 & 3

  • 4. If a moving body turns its speed to 1.5 times, what will be the impact on its kinetic energy?
   A.) will become 6 times
   B.) will become 1.5 times
   C.) will become 2.25 times
   D.) will become 3 times

Answer: Option 'C'

will become 2.25 times

  • 5. Two Flat mirrors are placed at an angle of 60° from each other. How many images will be formed of a Candle placed in between them?
   A.) 3
   B.) 4
   C.) 5
   D.) 6

Answer: Option 'C'

5

  • 6. Which of the following statements is not true regarding LASER?
   A.) LASER light is used in bar-code scanners
   B.) The emitted LASER light is notable for its high degree of dispersive power unattainable using other technologies.
   C.) A LASER is a device that emits light through a process of optical amplification .
   D.) LASER beams can be focused to very tiny spots, achieving a very high irradiance.

Answer: Option 'B'

The emitted LASER light is notable for its high degree of dispersive power unattainable using other technologies.

  • 7. Crystals of which of the following naturally-occuring substance exhibits both ‘pyroelectric’ and ‘piezoelectric’ properties making it versatile for application in the field of electronics?
   A.) Mica
   B.) Quartz
   C.) Topaz
   D.) grapite

Answer: Option 'B'

Quartz
Quartz crystals have piezoelectric properties: they develop an electric potential upon the application of mechanical stress. An early use of this property of quartz crystals was in phonograph pickups. A common piezoelectric use of quartz today is as a crystal oscillator. The quartz clock is a familiar device using the mineral. Quartz is also strongly pyroelectric. Temperature changes create positive and negative charges within the crystal.

  • 8. The television technology in which a new form of light-emitting crystals which can be printed onto flexible plastic sheets to produce a paper-thin display that can be rolled up and carried in a pocket is:
   A.) Slingbox
   B.) Pixel Plus
   C.) SED-TV
   D.) QD-TV

Answer: Option 'D'

QD-TV

  • 9. Which one of the following types of Laser is used in Laser Printers?
   A.) Gas Laser
   B.) Semiconductor laser
   C.) Excimer Laser
   D.) Dye Laser

Answer: Option 'B'

Semiconductor laser

  • 10. The power of a lens is measured in :
   A.) candela
   B.) diopters
   C.) aeon
   D.) lumen

Answer: Option 'B'

diopters

  • 11. Which among the following is the SI physical unit of dynamic viscosity?
   A.) Poise-second
   B.) Pascal-second
   C.) Poise
   D.) Newton-second

Answer: Option 'B'

Pascal-second

  • 12. Which among the following phenomena of the optics makes the Endoscopy capable of examining the internal organs such as Abdomen?
   A.) Scattering
   B.) Diffraction
   C.) Total Internal Reflection
   D.) Interference

Answer: Option 'C'

Total Internal Reflection

  • 13. An antenna in a Geostationary satellite should have a minimum beam width of which among the following values to cover the entire earth?
   A.) 23.25°
   B.) 22.16°
   C.) 8.56°
   D.) 17.34°

Answer: Option 'D'

17.34°
The Geosynchronous satellite is located at 35865 kilometers away from earth. The global or earth coverage antenna should have a beam width of 17.34° to cover the entire earth.

  • 14. A piece of Ice was tied with a string to a water bucket’s bottom, and the water bucket was filled with water with ice fully submerged in it. What would be the impact on the level of water when the ice melts away completely?
   A.) The level of water will first increase then come to the previous on
   B.) The level of water will go up
   C.) The level of water will go down
   D.) The level of water will remain unchanged

Answer: Option 'C'

The level of water will go down
There are two dimensions of this experiment. One is when Ice floats in water and another is as mentioned in the question. When Ice floats in water, the level of water will remain unchanged when the ice melts away because in this situation, Ice replaced water which is `equal to its weight`. But when the floating ice is taken down in the bottom of the bucket and tied over there with a string, and let melt away, the level of water will come down because now the ice was replacing the water `equal to its volume `and Ice has a lower density of water. So The answer of this question is -The level of water will go down.

  • 15. An instrument called “Theodolite” is used in which among the following ?
   A.) Measuring acidity or alkalinity of solutions
   B.) Measuring rotational speed of a shaft
   C.) Measuring distances, elevations, bearings etc.
   D.) Measuring horizontal and vertical angles in triangular networks

Answer: Option 'D'

Measuring horizontal and vertical angles in triangular networks

  • 16. A person is standing in front of a wall and makes a sound. What should be the normal minimum distance between the person and the wall , so that the person hears echo?
   A.) 17 meters
   B.) 20 meters
   C.) 13 meters
   D.) 6 meters

Answer: Option 'A'

17 meters

  • 17. A long Rail (approximately 700 meters) made up of steel is struck to produce a sound. The person standing on the other end of the rail would hear in which among the following pattern?
   A.) He listens the sound waves once propagated via steel
   B.) He listens the sound waves once propagated via air
   C.) He listens the sound waves twice, first propagated via steel and second propagated via air
   D.) He listens the sound waves twice, first propagated via air and second propagated via steel

Answer: Option 'C'

He listens the sound waves twice, first propagated via steel and second propagated via air

  • 18. Which among the following is studied under ” fulminology”?
   A.) Volcanic Eruptions
   B.) Cloudbursts
   C.) Sudden changes in atmosphere
   D.) Lightning

Answer: Option 'D'

Lightning

  • 19. Which among the following has the lowest frequency Range?
   A.) X-Band
   B.) L-Band
   C.) C-Band
   D.) S-Band

Answer: Option 'B'

L-Band

  • 20. How does the Isotope of Iodine, Iodine-135 plays an important role in Nuclear Power Generation?
   A.) It is an experimental substance for Nuclear Fusion
   B.) It is a moderator used actively in the Nuclear Reactors
   C.) It is a bi-product of Nuclear Reaction which kills the neutrons and this inhibits the power formation
   D.) It is used as a fuel supplement in some of the modern Nuclear Reactors

Answer: Option 'C'

It is a bi-product of Nuclear Reaction which kills the neutrons and this inhibits the power formation

  • 21. Which among the following is the correct statement about Black Ice?
   A.) It is the frozen water of a highly polluted river
   B.) It is the solid Carbon Dioxide
   C.) It is the thin transparent layer of ice made up usually on roads and pavement
   D.) It is the product of the freezing of water droplets in highly polluted air

Answer: Option 'C'

It is the thin transparent layer of ice made up usually on roads and pavement

  • 22. Which among the following property of the matter is studied in “Rheology”?
   A.) Entropy
   B.) Viscosity
   C.) Gravitation
   D.) Magnetic Properties

Answer: Option 'B'

Viscosity

  • 23. The term “Isopycnic” is most closely defined by which among the following?
   A.) Two places with same temperature
   B.) Two places with same atmospheric pressure
   C.) Two liquids with same density
   D.) Two liquids with same viscosity

Answer: Option 'C'

Two liquids with same density

  • 24. Which among the following is measured by an Odometer?
   A.) Velocity
   B.) Distance
   C.) Pressure
   D.) Height

Answer: Option 'B'

Distance

  • 25. Which among the following correctly represents a Parsec?
   A.) 3.026 Light Years
   B.) 32.61 Light Years
   C.) 3.261 Light Years
   D.) 0.326 Light Years

Answer: Option 'C'

3.261 Light Years

General Science - Physics MCQs Download Pdf