Current Affairs Quiz - Last 6 Months for RRB Group D PDF

  • 1. The 2nd India-Korea Business Summit was held recently in _____________, under the theme “India-Korea: Scaling up the Special Strategic Relationship through Trade and Investments”.
   A.) Indore
   B.) Bengaluru
   C.) Ahmedabad
   D.) New Delhi

Answer: Option 'D'

New Delhi

  • 2. Michael McCormack has been elected new Deputy Prime Minister of ______________ after replacing Barnaby Joyce.
   A.) New Zealand
   B.) Australia
   C.) Canada
   D.) Tasmania

Answer: Option 'B'

Australia

  • 3. Which among the following country was elected as the Vice President of Financial Action Task Force (FATF)?
   A.) Bulgaria
   B.) China
   C.) Russia
   D.) Turkey

Answer: Option 'B'

China

  • 4. Union Minister of Drinking Water and Sanitation, Uma Bharti has recently launched the Swajal pilot project in _____________.
   A.) Jammu & Kashmir
   B.) Rajasthan
   C.) Uttar Pradesh
   D.) Madhya Pradesh

Answer: Option 'B'

Rajasthan

  • 5. In the 69th Strandja Memorial Boxing tournament, name the Indian boxer who was adjudged the best boxer of the event, a first for an Indian.
   A.) Vikas Krishan
   B.) Shiva Thapa
   C.) Vijender Singh
   D.) Akhil Kumar

Answer: Option 'A'

Vikas Krishan

  • 6. Name the Organization that has introduced UAN-Aadhaar linking facility for the convenience of members using its Link in UMANG Mobile App.
   A.) NABARD
   B.) EPFO
   C.) NBFC
   D.) NASSCOM

Answer: Option 'B'

EPFO

  • 7. The 2nd India-Korea Business Summit was held recently in _____________, under the theme “India-Korea: Scaling up the Special Strategic Relationship through Trade and Investments”.
   A.) Indore
   B.) Bengaluru
   C.) New Delhi
   D.) Ahmedabad

Answer: Option 'C'

New Delhi

  • 8. Which among the following country was elected as the Vice President of Financial Action Task Force (FATF)?
   A.) Russia
   B.) China
   C.) North Korea
 
   D.) Japan

Answer: Option 'B'

China

  • 9. Union Minister of Drinking Water and Sanitation, Uma Bharti has recently launched the Swajal pilot project in _____________.
   A.) Madhya Pradesh
   B.) Gujarat
   C.) Rajasthan
   D.) Uttar Pradesh

Answer: Option 'C'

Rajasthan

  • 10. In the 69th Strandja Memorial Boxing tournament, name the Indian boxer who was adjudged the best boxer of the event, a first for an Indian.
   A.) Bhagyabati Kachari
   B.) Vikas Krishan
   C.) Manoj Kumar
   D.) Heena Sidhu

Answer: Option 'B'

Vikas Krishan

  • 11. Himachal Pradesh has recently celebrated its 71st foundation day with much fanfare and gaiety. Name the UNESCO World Heritage site which is located in Himachal Pradesh?
   A.) Manas National Park
   B.) Great Himalayan National Park
   C.) Sundarbans
   D.) Elephanta Caves

Answer: Option 'B'

Great Himalayan National Park

  • 12. As part of the drive to double the income of farmers by 2022, the government has raised the authorized capital of NABARD from 50 billion to ________________ to help it increase its lending to the rural economy.
   A.) Rs 50 billion
   B.) Rs 300 billion
   C.) Rs 400 billion
   D.) Rs 200 billion

Answer: Option 'B'

As part of the drive to double the income of farmers by 2022, the government has raised the authorized capital of NABARD by six times from 50 billion to Rs 300 billion to help it increase its lending to the rural economy.

  • 13. Name the lender that has beaten India’s largest lender State Bank of India (SBI) for the first time to become the second most valued bank in the country.
   A.) Karur Vysya Bank
   B.) Kotak Mahindra Bank Ltd
   C.) HDFC Bank
   D.) AXIS Bank

Answer: Option 'B'

Kotak Mahindra Bank Ltd

  • 14. Who among the following is the President of Confederation of Indian Industry?
   A.) Chandan Javedkar
   B.) Rakesh Bharti Mittal
   C.) Uday Kotak
   D.) Vikram Kirloskar

Answer: Option 'B'

Rakesh Bharti Mittal

  • 15. With an aim to integrate information technology for better roll out of its major social sector schemes, Ministry of Woman and Child Development organized a day-long Seminar on Technology Partnerships for Steering POSHAN Abhiyaan called ______________. 
   A.) SEMI-TECH
   B.) TECH-THON
   C.) POSHA-THON
   D.) POSHA-TECH

Answer: Option 'B'

TECH-THON

  • 16. Which of the following India sprinter had recently set a new national record in the women’s 100-meter race at the 58th National Inter-State Senior Athletics Championships?
   A.) Dutee Chand
   B.) Hima Das
   C.) Mary D'Souza Sequeira
   D.) H. M. Jyothi

Answer: Option 'A'

Dutee Chand

  • 17. India has pledged _____________ in assistance to the UN agency working for the welfare of Palestinian refugees to help bolster its "severe funding crisis" following US' cut in its annual aid to United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees (UNRWA).
   A.) USD 6 million
   B.) USD 5 million
   C.) USD 2 million
   D.) USD 4 million

Answer: Option 'B'

USD 5 million

  • 18. Which of the following bank has recently completed the acquisition of Mumbai based Swadhaar Finserve Pvt. Ltd?
   A.) Karur Vyasya Bank
   B.) RBL Bank
   C.) ICICI Bank
   D.) DCB Bank

Answer: Option 'B'

RBL Bank

  • 19. The four first-year engineering students from Hindustan Institute of Technology and Science near Chennai, Tamil Nadu have developed the world’s lightest satellite which will be launched from a NASA facility in the US. What is the name of this satellite?
   A.) Jaihind-1S
   B.) Jaihind-1S
   C.) Jaihind-1S
   D.) Jaihind-1S

Answer: Option 'B'

Jaihind-1S

  • 20. Union Minister of Commerce & Industry and Civil Aviation, Suresh Prabhu launched a mobile application called ____________ which helps to track and trace missing and abandoned children in India. 
   A.) Sahayata
   B.) ReUnite
   C.) Milan
   D.) Yugm

Answer: Option 'B'

ReUnite

  • 21. Britain’s Queen Elizabeth granted royal assent Brexit legislation, ending months of debate over the legislation that will formally end the country’s European Union membership. Who is the Prime Minister of Britain?
   A.) Angela Merkel
   B.) Theresa May
   C.) Jeremy Corbyn
   D.) David Cameron

Answer: Option 'B'

Theresa May

  • 22. Name the two personalities who were named the 2018 World Food Prize recipients in a ceremony at the U.S. Department of Agriculture in Washington. 
   A.) Dr Sanjaya Rajaram, Lawrence Haddad
   B.) Sir Fazle Hasan Abed, Lawrence Haddad
   C.) Lawrence Haddad, Dr David Nabarro
   D.) Dr Robert Mwanga, Dr Jan Low

Answer: Option 'C'

Lawrence Haddad, Dr David Nabarro

  • 23. President of India, Ram Nath Kovind inaugurated the ___________ in New Delhi in a step forward towards consolidating the convergence and synergy of all the government initiatives relating to MSME Sector.
   A.) Udyam Sangam-2018
   B.) Rojgar Sangam-2018
   C.) Parishram Sangam-2018
   D.) Shram Sangam-2018

Answer: Option 'A'

Udyam Sangam-2018

  • 24. Under which of the following Ministry, the Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC) works?
   A.) Textiles Ministry
   B.) Finance Ministry
   C.) Ministry of Commerce and Industry
   D.) Home Ministry

Answer: Option 'B'

Finance Ministry

  • 25. Name the Mission that the President of India launched recently which will cover 50 clusters and every cluster will employ 400 to 2000 artisans.
   A.) Solar Charkha Mission
   B.) Wind Energy Mission
   C.) Swabhimaan Raksha Mission
   D.) Soorya Urja Mission

Answer: Option 'A'

Solar Charkha Mission

Current Affairs Quiz for RRB Group D PDF Download Pdf