SBI PO Mains General Awareness Quiz Set - 1

                            


  • 1. Inaugural ADB Conference on Economic Development (ACED) opend in ..............

    A.) Tokyo B.) Singapore
    C.) Kuala Lumpur D.) Hong Kong
    Answer: Option 'D'

    Hong Kong



  • 2. Which foreign bank announced on 19 May 2016 to halve its branches in the country to 26 as customers shift to digital alternatives?

    A.) Royal Bank of Scotland B.) BNP Paribas
    C.) HSBC D.) American Express 
    Answer: Option 'C'

    HSBC



  • 3. On 4 May 2016, the Union Cabinet approved MoU between RBI and the Central Bank of UAE on co-operation on currency swap agreement. Who is the present governor of Central Bank of UAE?

    A.) Ashraf Mahmood Wathra B.) Fazel Kabir
    C.) Sultan Bin Naseer AL-Suwaidi D.) Dr. Azeema Adam
    Answer: Option 'C'

    Sultan Bin Naseer AL-Suwaidi



  • 4. The list of Central Banks in the world given. The correct combination is ..............

    A.) Afghanistan - Da Afghanistan Bank B.) Pakistan - State Bank of Pakistan
    C.) Nepal - Napal Rastra Bank D.) All of these
    Answer: Option 'D'

    All of these



  • 5. Practice of financial intermediaries facilitating the creation of credit in the financial systems without being subject to regulatory oversight is called as .........

    A.) Shadow Banking B.) Line Banking
    C.) Narrow Banking D.) Unit Banking
    Answer: Option 'A'

    Shadow Banking



  • 6. RBI constituted a 15-member inter-regulatory committee to monitor the growing phonomenon of shadow banking in 2014. Who acted as the Chairman of committee to give recommendations on shadow banking?

    A.) Sambamurthy B.) Rangachai
    C.) Vijaya Bhaskar D.) Nachiket Mor
    Answer: Option 'C'

    Vijaya Bhaskar



  • 7. On 5 May 2016, SEBI granted in-principle approval to which bank's request for an increase in the foreign investment limit to 74% from the existing limit of 41.87% without any sub-limits?

    A.) ICICI B.) HDFC
    C.) SBI D.) YES BANK
    Answer: Option 'D'

    YES BANK



  • 8. On 5 may 2016, RBI issued draft norms for on-tap licensing for universal bank. As per these guide lines, the initial minimum paidup voting equity capital required is ................

    A.) Rs. 1000 cr B.) Rs. 1500 cr
    C.) Rs. 1200 cr D.) Rs. 500 cr
    Answer: Option 'D'

    Rs. 500 cr



  • 9. Which Public Sector Bank became the first state-run lender to open an International Financial Services Centre (IFSC) in Gandhi nagar on 6 May 2016?

    A.) State Bank of India B.) Syndicate Bank
    C.) IDBI Bank D.) Indian Bank
    Answer: Option 'C'

    IDBI Bank



  • 10. On 25 May 2016, the Cabinet Commitee on Economic Affair approved which bank's requst for an increase in the foreign investment limit to 74% from the existing limit of 41.87% without any sub-limits?

    A.) ICICI B.) HDFC
    C.) SBI D.) YES Bank
    Answer: Option 'D'

    YES Bank



  • 11. Effect from 1 june 2016, the Government of India raised the threshold limit of PF withdrawal for Tax Deducted at Source (TDS) from existing Rs. 30,000 to ................

    A.) Rs. 35,000 B.) Rs. 50,000
    C.) Rs. 135,000 D.) Rs. 500,000
    Answer: Option 'B'

    Rs. 50,000



  • 12. NIIF signed a MoU with Qatar Investment Authority (QIA) for facilitating investment in India's infrastucture. NIIF stands for ...........

    A.) National Institution and Infrastucture Fund B.) National Ivestment and Intern Fund
    C.) National Investment and Intolerance Fund D.) National Investment and Infrastucture Fund
    Answer: Option 'D'

    National Investment and Infrastucture Fund



  • 13. With a view to maximizing economic impact mainiy through infrastructure development in commercially viable projects, National investment and Infrastructure Fund (NIIF) was established. The governing council of NIIF headed by ...........

    A.) SEBI B.) RBI
    C.) Finance Minister D.) President of India
    Answer: Option 'C'

    Finance Minister






To whom this SBI PO Mains General Awareness Quiz Set - 1 Question and Answers section is beneficial?

Students can learn and improve on their Cognitive and Mathematical Fast Calculation skills and prepare for competitive examinations like...


  • All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
  • Common Aptitude Test (CAT) Exams
  • UPSC Paper-II or CSAT Exams
  • SSC Competitive Exams
  • Defence Competitive Exams
  • L.I.C / G.I.C AO and Clerk Competitive Exams
  • Railway Competitive Exam
  • University Grants Commission (UGC)
  • Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.

Daily Current Affairs

Current Affairs For All Competitive Exams



Recent Updates

For SBI PO Mains - Computer Questions Set - 3

For SBI PO Mains - Computer Questions Set - 2

For SBI PO Mains - Computer Questions Set - 1

Current Affairs - SBI PO Mains 2016 Quiz Set - 5

Current Affairs - SBI PO Mains 2016 Quiz Set - 4

Current Affairs - SBI PO Mains 2016 Quiz Set - 3

Today asked Questions SBI Clerk 2016 25th June 2016

SBI PO Mains Current Affairs Quiz Set - 3

SBI PO Mains Syllogism

SBI PO Mains Seating-Arrangements

SBI PO Mains Current Affairs Quiz Set - 2

English Language Double Blanks in a Sentence

SBI PO Mains Current-Affairs Quiz Set - 1

SBI PO Prelims Aptitude Practice Quiz Set - 2

SBI PO Prelims Quant Practice Quiz set - 1

SBI Clerk Mains 2016 - CA Practice Quiz set - 14

SBI Clerk Mains 2016 - CA Practice Quiz set - 13

SBI Clerk Mains 2016 - CA Practice Quiz set - 12

SBI Clerk Mains 2016 - CA Practice Quiz set - 11

Current Affairs Quiz set - 10 SBI Clerk Mains

Current Affairs Quiz set - 09 SBI Clerk Mains

Cloze Test SBI Clerk mains Practice Test -1

Current Affairs set - 08 SBI Clerk Mains Exam

Current Affairs set - 07 SBI Clerk Mains Exam

Line Graph Data Interpretation For SBI Clerk Mains Exam

Aptitude SBI Clerk Mains Exam Practice Test - 1

Syllogism For SBI Clerk Mains Exam Practice Test - 2

Syllogism For SBI Clerk Mains Exam Practice Test - 1

Computer Knowledge Practice Test - 1

Computer Knowledge For IBPS SBI PO Clerk Practice Test

Computer IBPS SBI PO Mains Exam practice test

SBI PO Data Interpretation PIE-CHART

Computer Knowledge SBI IBPS Clerk and PO Mains Exam practice tests

SBI Clerk and PO 2016 | Current Affairs Set - 4