Static GK Quiz : Discoveries & Inventions - Set 1

  • 1. Who invented Optical Fibre?
   A.) Samuel Cohen
   B.) Narinder Kapany
   C.) T. H. Maimah
   D.) Percy L. Spencer

Answer: Option 'B'

Narinder Kapany

  • 2. Who was associated with the creation of Pentium chip?
   A.) Vinod Dham
   B.) Sabeer Bhatia
   C.) Kanwal Rekhi
   D.) Vijay Shekhar Sharma

Answer: Option 'A'

Vinod Dham

  • 3. Who produced the first automobile?
   A.) Gottlieb Daimler
   B.) Henry Ford
   C.) Karl Benz
   D.) Nikolaus Otto

Answer: Option 'C'

Karl Benz

  • 4. Who invented the polio vaccine (oral)?
   A.) Maurice Hilleman
   B.) Jonas Salk
   C.) Albert Sabin
   D.) Edward Jenner

Answer: Option 'C'

Albert Sabin

  • 5. Which company invented the transistor radio?
   A.) Grundig
   B.) Telstra
   C.) Sony
   D.) Panasonic

Answer: Option 'C'

Sony

  • 6. Which among the following events occurred first?
   A.) Alexander Flemming discovered pencillin
   B.) John Logy Baird demon started first television
   C.) Jonas E. Salk developed first polio vaccine
   D.) Telecast of talking pictures on television by BBC

Answer: Option 'B'

John Logy Baird demon started first television

  • 7. Who built the first modern motorcar?
   A.) Henry Austin
   B.) Henry Ford
   C.) Daimler
   D.) Karl Benz

Answer: Option 'B'

Henry Ford

  • 8. Who invented the video-tape?
   A.) Charles Ginsberg
   B.) Richard James
   C.) P. T. Farnsworth
   D.) Georges de Mestral

Answer: Option 'A'

Charles Ginsberg

  • 9. Who invented the Video-tape?
   A.) Charles Ginsberg
   B.) Richard James
   C.) P.T. Farnsworth
   D.) George de Mestral

Answer: Option 'A'

Charles Ginsberg

  • 10. Electron was discovered by?
   A.) Ernest Rutherford
   B.) Joseph Thomson
   C.) T. H. Maimah
   D.) Max Planck

Answer: Option 'B'

Joseph Thomson